Chromozoom logo
Zdraví

„Co tě nezabije, to tě posílí“. Aneb, kdy stres prospívá.

Stres. Slovo, které většinou vyvolává asociace s něčím nepříjemným, jako jsou úzkosti, pocity beznaděje či zoufalství, deprese, stres způsobený množstvím práce nebo učením do školy. Psychický stres má velmi negativní vliv na naše duševní zdraví a pohodu. Ale co když řekneme, že stres může být také prospěšný? Představte si ten pocit, když po sauně skočíte do studené vody. Nebo když si pořádně dáte do těla na kole. A také, když držíte přerušovaný půst. Jde totiž o stres fyzický. V poslední době je stále více v hledáčku moderní biomedicíny a zkušení jej znají podle názvu hormeze.

Pojem hormeze pochází z řeckého hormeion, což znamená posílit. Je to vlastně reakce organismu na nepřízeň prostředí - horko, chlad, fyzická námaha, záření, toxické látky, nedostatek potravy. Kroutíte nevěřícně hlavou? Záření, jed a diskomfort mi má zlepšit zdraví? Ano, ovšem musíte zvolit to správné množství. Tedy ani velká, ani malá dávka. Prostě, tak akorát. Snad slavný Nietzsche promine, když jeho citát upravíme: "Stres, který tě nezabije, tě posílí."

Buňka v šoku

Naše tělo je zvyklé žít a udržovat se v poklidné homeostáze, kterou si můžete představovat jako útulný obývací pokoj, ve kterém je všechno tak akorát. Ale co se stane, když na tento poklidný pokoj působí nějaká změna, nějaký stres? Buňky se nejprve dostanou do šoku a za každou cenu se snaží vrátit zpátky do původního stavu. Je to jakási provokace organismu i buněk, které v reakci na tento stresový stimul zapnou procesy, které je vracejí zpět. A výsledek? Z útulného obývacího pokoje se stal luxusní apartmán.

Větší než malé množství

U principu hormeze je důležité, jak fyzický stres dlouho trvá. Představte si, že chcete vystřelit z luku. Napínáte tětivu tak akorát a tak přiměřenou dobu, aby šíp letěl co nejdál a co nepřesněji. Když tětivu natahujete dlouho a pak neuvolníte, přetrhne se. To je podobné situaci v našich životech, kde dlouhodobý chronický stres může způsobit poškození imunity a narušení fyzického i mentálního zdraví, zatímco krátkodobý fyzický stres, kdy zabereme ze všech sil, pak povolíme a necháme nastartovat potřebné buněčné procesy, nám svědčí.

Stažené cévy, svalový třes a léčivé jedy

Není důvod k obavám. Jde jen o adaptaci organismu a prospěšnou stresovou odpověď. Nejlépe to znají ti, kteří si oblíbili ranní otužování. V ledové vodě se cévy pod kůží stáhnou, svaly se roztřesou, tedy rozhýbají a tělo zvyšuje produkci tepla. Výsledkem je úžasný pocit poté. Jste plni energie a posílili jste imunitní systém. Na stejném principu hormeze funguje i saunování, kdy dochází díky zvýšení tělesné teploty ke stresové odpovědi organismu. Saunování, stejně jako otužování má velmi příznivý vliv na náš organismus. Zlepšuje imunitu, posiluje srdce, zrychluje regeneraci. V neposlední řadě je nutno zmínit radioaktivní radon a toxický sirovodík. Radonové a sirné minerální koupele jsou známé svými léčivými účinky na organismus. Opět je důležitá dávka. Koupele netrvají déle než 20 minut, kdy průnik látek do krevního oběhu je naprosto zanedbatelný.

Léčivý účinek hormeze v suplementech

Na principu krátkého prospěšného stresu je založen také účinek extraktů z řady léčivých rostlin. Jejich účinné složky totiž poškozují biologické molekuly a vyvolávají stresovou odpověď. Z vědeckého pohledu je velmi zajímavý kurkumin z kurkumy, qurcetin z jablek, katechin ze zeleného čaje, silymarin z ostropestřce mariánského nebo resveratrol ze slupek vinných hroznů. Na přírodní složky, a především antioxidanty vsadili také vědečtí experti Chromozoomu, když navrhovali jednotlivé doplňky stravy. Navíc, jednotlivé složky v suplementech jsou pečlivě vybrány na základě vědeckých studií, které potvrzují jejich účinnost, bezpečnost a správnou kombinaci.

 

Také by vás mohlo zajímat