Chromozoom logo
Zdraví

Měli bychom si od alkoholu skutečně odpočinout?

Vědci z Harvard University zdůrazňují: „Pokud jste hubení, fyzicky aktivní, nekouříte, jíte zdravou stravu a nemáte v rodinné anamnéze srdeční onemocnění, pití alkoholu pravděpodobně nesníží riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud nepijete, není třeba začínat! Podobné výhody můžete získat při cvičení nebo zdravějším stravováním.“ Nicméně, abstinence od alkoholu je spojena s řadou benefitů – od snadnějšího myšlení, více energie, lepšího trávení až po snížení hmotnosti. Tak kdo z koho?

Co je alkohol?

Dle jedné z definic alkohol je toxická a psychoaktivní látka s vlastnostmi vyvolávajícími závislost. V mnoha dnešních společnostech jsou alkoholické nápoje rutinní součástí společenského prostředí. Díky jeho kulturnímu přijetí se tak mnohdy dostáváme do situace, kdy je na jedince, kteří od alkoholu abstinují, nahlíženo tak trochu s opovržením. Alkohol je ve Spojených státech i jiných zemích světa nejčastěji konzumovanou drogou – ve společnosti je však alkohol tak běžně dostupný, že je těžké se na něj tímto způsobem dívat. Ačkoliv, jak se za chvilku dočtete, může mít konzumace malého množství alkoholu pozitivní vliv na tělesný systém, jeho nadměrná konzumace však nemá se zdravím nic společného.

Nadměrná konzumace alkoholu poškozuje zdraví

Konzumace alkoholu přispívá k více než třem milionům úmrtí každý rok po celém světě, a ještě více lidem do větší či menší míry poškodí zdraví – někdy i trvale. Celkově je nadměrná konzumace alkoholu odpovědná za více než 5 % celosvětových chorob (7,1 % u mužů a 2,2 % u žen). Konzumace alkoholu je mimo jiné hlavním rizikovým faktorem pro předčasnou úmrtnost a invaliditu u lidí ve věku 15 až 49 let, kdy se podílí na 10 % všech úmrtí v této věkové skupině.

Negativní efekty spojené s pravidelným pitím alkoholu:

  • Poškození mitochondrií a snížení produkce energie
  • Snížení antioxidační kapacity těla
  • Snížení kvality spánku
  • Poškození mnoha tělesných orgánů – jater, střev, srdce, mozku, slinivky břišní – a s tím spojené komplikace – neurodegenerace, problémy s pamětí a koncentrací, střevní propustnost, trávicí potíže, metabolická dysfunkce aj.
     
  • Zvýšení rizika rakoviny (zejména rakoviny prsu)
  • Narušení snahy o přeměnu postavy – alkohol z dlouhodobého hlediska snižuje tvorbu nové svalové hmoty a podporuje přírůstek tukové tkáně.
     
  • Zvýšení stresového vypětí
  • Zvýšení hladiny LDL („špatného“) cholesterolu
  • Zvýšení rizika osteoporózy
  • Zvýšená tvorba akné
  • Závislost
  • Oslabení imunity
  • Snížení hladiny testosteronu
  • Snížení produkce růstového hormonu
  • Narušení sexuálních funkcí a snížení libida
  • V případě alkoholismu může dojít i na konflikty v partnerských či rodinných vztazích

Měli bychom se tedy alkoholu vzdát úplně?

Toť otázka – alkohol je bezpochyby látkou, bez které se naše tělo přirozeně obejde a nepotřebuje ji ke svému životu. Pro někoho je však alkohol tak výrazným pomocníkem – například při navazování sociálního kontaktu, že se alkoholu nadobro nevzdá. V takovém případě je dobré nepřekračovat hormetickou dávku alkoholu, u které se ukazuje, že může lidský organismu posílit.

Hormese označuje situaci, kdy malé dávky jedu (v tomto případě alkoholu) vybičují tělo ke zvýšení stresové odolnosti, která se manifestuje jako podpora tělesného zdraví. Mírná až střední konzumace alkoholu je tak spojena např. s dlouhověkostí.

Podobným účinkem fungují například i fytolátky – molekuly z rostlinné říše, kterým se připisují prospěšné účinky zejména na úrovni mozku a srdce. Za hormetickou dávku se považuje konzumace přibližně 1 (pro ženy) až 2 (pro muže) alkoholických nápojů za den. To odpovídá např. 150-300ml kvalitního červeného vína, které díky obsahu fytolátek, melatoninu a antioxidantů svými kvalitami mezi jinými druhy alkoholu vyniká.

Nutno však podotknout, že i sami vědci z Harvard University zdůrazňují: „Pokud jste hubení, fyzicky aktivní, nekouříte, jíte zdravou stravu a nemáte v rodinné anamnéze srdeční onemocnění, pití alkoholu pravděpodobně nesníží riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pokud nepijete, není třeba začínat! Podobné výhody můžete získat při cvičení nebo zdravějším stravováním.“

Jinými slovy – ačkoliv alkohol možná vykazuje hormetické účinky, jeho pravidelná konzumace není pro udržení optimálního zdraví nutná! My např. víme, že i zdánlivě malé množství alkoholu ovlivňuje schopnost hipokampu zpracovávat informace, což zhoršuje tvorbu dlouhodobé paměti.

Na co se mohu těšit, když přestanu pít alkohol?

  • Více energie
  • Lepší stav pokožky
  • Lepší trávení
  • Snížení kalorického příjmu a podpora hubnutí
  • Podpora tvorby svalové hmoty
  • Ušetření peněz
  • Podpora kvality spánku
  • Lepší soustředěnost a produktivita
  • Snadnější myšlení
  • Lepší paměť
  • Lepší mentální i fyzická výkonnost atd.

Všechny z těchto přínosů pocítíte v krátkém časovém úseku. Na co se můžete těšit v rámci několika let?

  • Vyšší produkce testosteronu (muži)
  • Nižší produkce kortizolu (= nižší stresové vypětí)
  • Nižší riziko rozvoje rakoviny
  • Nižší riziko rozvoje onemocnění srdce a oběhové soustavy
  • Podpora zdraví jater
  • Podpora metabolického zdraví atd.

Benefit, který jsme nezmiňovali, nicméně je jeden z nejdůležitějších, je i optimalizace dopaminového systému. Alkohol, stejně jako jiné návykové látky (např. kofein a nikotin) výrazně zvyšuje hladinu neurotransmiteru dopaminu a tím snižuje citlivost dopaminových receptorů.

Výsledek? Ztráta motivace, letargie, únava, neschopnost dlouhodobého plánování, neschopnost radovat se z mírných dopaminových stimulů, jako je západ slunce, dobré jídlo či kvalitně strávený čas s blízkými. Odstraníme-li z našeho života pravidelnou dávku levného dopaminu, dojde k optimalizaci dopaminového systému a úroveň energie, motivace a libida závratně stoupne!

Víte, jak rychle dokážete vstřebat alkohol?

Vstřebávání alkoholu je proces, při němž alkohol vstupuje do krevního oběhu z gastrointestinálního traktu (zejména žaludku a tenkého střeva) a putuje do různých orgánů a tkání těla. Po konzumaci alkoholu je absorpce ovlivněna několika faktory, včetně obsahu alkoholu v konkrétním nápoji, přítomnosti jídla v žaludku, váhy osoby a rychlosti metabolismu.

Také by vás mohlo zajímat