Bisglycinát hořečnatý
290 mg - 77 % RHP*
Spojení hořčíku s aminokyselinou glycinu způsobuje vyšší biodostupnost minerálu horčíku a jeho lepší absorpci v organismu. Forma bisglycinát je spojovaná s navozením lehkého stavu relaxace.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Chloridy
170 mg – 21 % RHP*
Kombinace chloridu sodného a chloridu draselného. Esenciální minerál, který má významný vliv na udržení rovnováhy elektrolytů a správnou funkci těla. Nachází se v potravinách, které obsahují soli a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, regulaci tekutin v těle, trávení a udržení kyselosti v žaludku. Je vhodné chloridy kombinovat s dalšími elektrolyty, jako jsou sodík a draslík, a hraje klíčovou roli při udržování správného tlaku tekutin uvnitř i vně buněk.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Kakaovník pravý
150 mg
Theobroma cacao je strom původem z tropických deštných pralesů Jižní Ameriky, jehož plody obsahují semena, která jsou základní surovinou pro výrobu kakaového prášku a čokolády. Byl uctíván starými civilizacemi jako posvátná plodina. Jedná se o bohatý zdroj antioxidantů a flavonoidů, které mohou pomoci chránit buňky před oxidativním stresem a podporovat zdraví srdce. Kakaovník pravý může působit na zlepšení nálady a podpořit produkci endorfinů, tzv. "šťastných hormonů".
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Citikolin (CDP-cholin)
150 mg
Látka, která se přirozeně nachází v našem těle v buňkách tkání. Vyskytuje se také v potravinách jako vaječný žloutek, ryby nebo sója. Je zdrojem cholinu a je prekurzorem pro tvorbu neurotransmiteru acetylcholinu pro přenos nervových signálů a hlavního buněčného membránového fosfolipidu - fosfatidylcholinu. Je spojován s pozitivním vlivem na funkci mozku, nervové soustavy, paměť a kognitivní výkon. Nedostatkem cholinu je ohroženo až 90 % západní populace.
Draslík
120 mg - 6 % RHP*
Minerál (elektrolyt), který je běžně přítomen v potravinách jako jsou ovoce (zejména banány), zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny. Draslík je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů, udržení rovnováhy tekutin a regulaci krevního tlaku. Jeho nedostatek může vést k únavě, křečím, nepravidelné srdeční činnosti a dalším problémům. Je často užíván k podpoře svalového výkonu, optimální funkci nervů a regulaci tekutin v těle.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Extrakt z hroznových jader
100 mg
Vinná réva (Vitis Vinifera) se pěstuje v různých oblastech světa, především v mírném podnebí (Francie, Itálie, Chile). Semena z révy obsahují cenné sloučeniny a bioaktivní látky. Suší se a následně zpracovávají na extrakt. Tradice použití jader sahá až do starověkých civilizací, kdy se používaly na podporu kardiovaskulárního zdraví. Nejvýznamnější aktivní látkou v semenech jsou proanthokyanidiny, což je skupina antioxidantů. Podporuje správnou funkci imunitního systému, podporují normální činnost cévní soustavy a normální stav pokožky. Další benefity vinné révy ve studiích pod obrázkem.
Lipozomální vitamín C
40 mg 50 % RHP*
Ve vodě rozpustná látka citlivá na teplo a na oxidaci. Většina zvířat a rostlin si syntetizuje vitamín C sama, člověk ne. Předávkování není možné, nadbytečné množství se vyloučí močí. Vitamín C v lipozomální formě překonává bariéry trávicího traktu a následně se lépe vstřebává do krevního řečiště - mnohonásobně více oproti klasické kyselině L-askorbové. Je rovněž velmi silným antioxidantem, čímž přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a podporuje tvorbu kolagenu v chrupavkách i kůži.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Sodík
40 mg
Minerál chlorid sodný (elektrolyt), známý jako sůl, hraje důležitou roli v lidském těle. Sůl je nejdůležitějším zdrojem sodíku pro lidské tělo. Sodné ionty (Na+), které se řadí mezi elektrolyty, jsou nezbytné pro udržování rovnováhy tělesných tekutin, regulaci krevního tlaku a funkci nervového systému, pomáhá přenášet nervové impulsy, podporuje svalovou kontrakci a je zapojen do transportu živin a odpadních látek v těle.
Vitamín E
10 mg - 84 % RHP*
Forma DL-α-tokoferyl-acetát. Vitamín E je rozpustný v tucích. Existuje v osmi různých formách z nichž DL-α-tokoferyl-acetát (alfa-tokoferol) má nejlepší biologické účinky v těle. Vyskytuje se v lískových oříšcích, mandlích, v rostlinných olejích nebo v mase. Během tepelné úpravy nebo mražení vitamín E degraduje. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších antioxidantů (pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem). Působí i příznivě na pokožku, kterou pomáhá chránit před následky UV záření a pomáhá zlepšit elasticitu pokožky. Více o benefitech ve studiích pod obrázkem.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Zinek
10 mg - 100 % RHP*
Forma bisglycinát zinečnatý. Zinek je minerál důležitý pro správnou funkci metabolismu. Množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě, značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy. Proto je jeho suplementace důležitá především u vegetariánů a veganů. Zinek z chelátové formy bisglycinátu zvyšuje biodostupnost minerálu a lepší absorpci do organismu. Přispívá k normální funkci imunitního systému a působí jako silný antioxidant.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín B3 (niacin)
5 mg – 31 % RHP*
Kyselina nikotinová neboli niacin je ve vodě rozpustný vitamín, jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buněk. Niacin se doporučuje přijímat současně i s ostatními vitamíny skupiny B, protože se ve svém působení na organismus vzájemně doplňují. Podporuje enzymatické procesy, které jsou nezbytné pro uvolňování energie z potravy, má antioxidační účinky a podporuje zdraví kůže a sliznice. Přispívá k normální funkci nervové soustavy a k normální psychické činnosti.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Železo
5 mg - 39 % RHP*
Forma bisglycinát železnatý. Esenciální minerál pro naše tělo, který je přítomen v různých potravinách, včetně masa, luštěnin, listové zeleniny a ořechů. V těle hraje železo klíčovou roli při tvorbě červených krvinek a přenosu kyslíku do tkání. Také podporuje imunitní systém a energetický metabolismus. Nedostatek železa může způsobit únava, slabost a sníženou odolnost vůči infekcím. Železem lze posílit zdraví, bojovat proti únavě a podpořit optimální výkon vašeho těla.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Černý pepř
5 mg
Aromatická a chutná přísada, která není jen kořením, ale také účinným doplňkem stravy. Tato malá peckovice, původem z Indie, se získává ze sušených plodů rostliny Piper nigrum a její historie sahá tisíce let zpět do dávných civilizací, kde byla důležitým artiklem na obchodních cestách. Byla ceněna pro svou chuť i k podpoře trávení. V těle může černý pepř působit jako synergický posilovač vstřebávání živin včetně vitamínů a minerálů. Může ovlivnit metabolismus tuků a podpořit termogenezi, což může být prospěšné při regulaci hmotnosti.
Extrakt z plodů - 98% obsah piperinu.
Vitamín B5 (pantothenát)
5 mg – 83 % RHP*
Forma D-pantothenát vápenatý. Kyselina pantothenová neboli vitamín B5 je ve vodě rozpustný vitamín. Název pochází původně z řečtiny (pantos) a znamená „všude se nacházející“. Skutečně se vyskytuje téměř ve všech potravinách a je pro tělo nepostradatelný. Je důležitý pro mnoho metabolických procesů v těle, včetně přeměny živin na energii a biosyntézy tuků, steroidních hormonů a neurotransmiterů také přispívá ke snížení míry vyčerpání, stresu a přispívá k normální mentální činnosti.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín B1 (thiamin)
3 mg - 273 % RHP*
Forma thiamin-hydrochlorid. Bílá krystalická sloučenina rozpustná ve vodě. Vitamin B1 (thiamin) je nutnou součástí výživy a je v malém množství přítomen v potravinách rostlinného i živočišného původu. Při velké fyzické námaze a při stresu potřeba vitamínu B1 stoupá. V lidském těle se neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4–10 dní, proto musí být stále přítomen v potravě nebo doplňován. Jeho nedostatek je spojován s poruchami spánku a jeho nízkou kvalitou. Thiamin hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu těla, kdy pomáhá tělu přeměnit sacharidy na energii, je také důležitý pro zdraví nervového systému a srdce.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín B2 (riboflavin)
3 mg – 214 % RHP*
Vitamín B2 neboli riboflavin je žlutý až oranžově zbarvený vitamín rozpustný ve vodě. V těle se neukládá a je proto nutno jej neustále doplňovat. Lidské střevo, narozdíl od býložravců, si jej není schopné vyrobit. Pomáhá tělu přeměnit sacharidy, tuky a bílkoviny na energii, přispívá k udržení zdravého zraku, má antioxidační účinky a přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke kvalitnímu spánku.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Bor
3 mg
Forma bisglycinát boritý. Stopový minerál s významnými vlastnostmi, který se nachází v různých potravinách, včetně ovoce, zeleniny, ořechů a některých druhů masa. Přirozeně se vyskytuje v půdě a je absorbován rostlinami. V těle hraje bor důležitou roli ve zdravém metabolismu vápníku a hořčíku, podporuje udržení silných kostí a kloubů. Studie naznačují, že bor může mít pozitivní vliv na udržení optimální hladiny hormonu testosteronu u mužů a estrogenů u žen.
Vitamín B6 (pyridoxin)
1 mg - 71 % RHP*
Forma pyridoxin-hydrochlorid. Pyridoxin je vitamín vyskytující se v potravě a je rozpustný ve vodě. Větší množství B6 potřebují lidé, kteří mají velký přísun bílkovin (profesionální sportovci). Podle studie bylo zjištěno, že příjem vitamínu B6 před spaním zlepšuje živost a barvitost snů a pomáhá s jejich lepším zapamatováním. Zlepšuje biosyntézu “hormonu spánku” - melatoninu. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a přispívá k normální psychické činnosti.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Mangan
1 mg - 50 % RHP*
Forma bisglycinát manganatý. Minerál, který se přirozeně vyskytuje v různých potravinách, včetně obilovin, ovoce, zeleniny a ořechů. Jeho přirozený zdroj se nachází v půdě, kde rostliny mangan absorbují a přenášejí jej do svých plodů. Je důležitý pro optimální funkci enzymů, které se podílejí na metabolismu aminokyselin, cholesterolu, glukózy a detoxikaci v těle. Dále má vliv na tvorbu kostí, udržení zdravého nervového a imunitního systému.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Měď
1 mg - 100 % RHP*
Forma bisglycinát měďnatý. V přírodě hojně zastoupený minerál, který má významný vliv na funkci živých organismů. Příjem mědi v potravě by se měl pohybovat kolem 1 miligramu, ale ani dávky až ke 100 mg organismu neškodí. Měď přispívá k normální činnosti nervové soustavy, pojivových tkání, normálnímu energetickému metabolismu, normální funkci imunitního systému a přispívá k ochraně buněk proti oxidativnímu stresu.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín A
400 μg - 50 % RHP*
Forma retinyl acetát (aktivní forma). Vyskytuje se v potravinách ve dvou formách: retinol (aktivní forma) a provitamin A karotenoidy (například beta-karoten). Najdeme jej v rybách, játrech a v listové zelenině. Karotenoidy se v těle přeměňují na retinol, ale při snížené funkci enzymů pro přeměnu na jeho aktivní formu může docházet k jeho nedostatku v těle (velmi běžné). Vitamín A hraje klíčovou roli v udržování zdravého zraku, podpora imunitního systému a zdraví kůže. 'Je důležité dodržovat doporučenou dávku, protože nadměrný příjem vitamínu A může být škodlivý.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín B9 (folát)
200 μg - 100 % RHP*
Forma L-methylfolát vápenatý. B9 je vitamín rozpustný ve vodě vyskytující se běžně v zelenině a ovoci. Vařením se ničí až 95 %, proto je důležité jej doplňovat. Umožňuje vznik nukleotidů a tedy nukleových kyselin (DNA a RNA), což je důležité pro růst, dělení a opravu buněk. L-methylfolát je aktivní forma vitamínu B9, kterou tělo dokáže využít v maximálním množství, oproti klasické kyselině listové, kterou je potřeba v těle dále metabolizovat na její aktivní podobu. Přispívá ke snížení míry únavy a k normální funkci imunitního systému.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitamínů a minerálních látek.
Jód
100 μg – 66,7 % RHP*
Jód ve formě jodidu draselného je esenciální minerál, který ovlivňuje správnou činnost štítné žlázy tím, že zajišťuje optimální tvorbu hormonů trijodtyroninu T3 a tyroxinu T4. Štítná žláza reguluje spotřebu energie a celkově energetický metabolismus v těle. Jód udržuje zdravou paměť, pozornost, činnost nervové soustavy a také podporuje kvalitu pokožky. Jód se vyskytuje v mořské vodě, proto je i potrava z moře na jód velmi bohatá. Jód najdeme také ve vejcích, třešních, mléčných produktech a soli. Pozor, vstřebávání jódu ze stravy blokují například dusitany, brukvovitá zelenina nebo sója.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín B12 (kobalamin)
100 μg - 4000 % RHP*
Forma kyanokobalamin. Vitamín B12 je rozpustný ve vodě, a je přirozeně obsažen v potravinách živočišného původu, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky a vaječné žloutky. Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, přispívá k normální psychické činnosti, zlepšuje schopnost koncentrace, učení, paměti a myšlení. Je nepostradatelný pro tvorbu červených krvinek a mnoho dalších metabolických procesů v těle. Jeho nedostatek může vést k únavě, slabosti, anémii a dalším zdravotním problémům. Vegetariáni a vegani mají vyšší riziko nedostatku tohoto vitamínu, protože se vyskytuje především v živočišných produktech.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Selen
50 μg - 91 % RHP*
L-selenomethionin je organická forma selenu, která se přirozeně vyskytuje v potravinách, což z něj činí nejlépe využitelnou formu pro tělo. Je to esenciální stopový minerál, který pomáhá tělo chránit před oxidativním stresem, podporuje normální funkci imunitního systému přispívá k normální spermatogenezi. Nejvíce je zastoupen v ořeších, vnitřnostech a mořských rybách.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitamínů a minerálních látek.
Vitamín B7 (biotin)
30 μg - 60 % RHP*
Vitamín B7 neboli biotin je ve vodě rozpustný vitamín, který přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a metabolismu makroživin. Napomáhá ke správnému fungování nervové soustavy a psychické činnosti. Biotin působí příznivě na zdraví vlasů a pokožky. Přirozeně se vyskytuje zejména v živočišných potravinách jako jsou hovězí játra, vejce a mléko. Významné množství biotinu najdeme také v mrkvi, cibuli, soji nebo arašídech a neloupané rýží.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín K2 (MK-7)
20 μg – 27 % RHP*
Vitamín rozpustný v tucích, který přispívá k udržení normálního stavu kostí tím, že pomáhá distribuovat a přenášet vápník z krve do kostí a zubů a udržuje je tak silné a zdravé. Díky tomu nedochází k hromadění vápníku ve tkáních a cévách, což může způsobovat jejich ucpávání. Jedná se o formu vitamínu K2 (menachinon) formy MK-7, který je přirozeně vytvářen bakteriemi v lidském střevě a vyskytuje se také v některých druzích sýrů a fermentovaných potravinách. Jeho tvorba bakteriemi ve střevech ale není dostatečná a jeho zásoba je rychle vyčerpána. Působí v synergii s vitamínem D, a proto by se měly tyto dvě látky vyskytovat v doplňcích stravy pospolu.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Vitamín D3
15 μg - 300 % RHP*
Vitamín D3 (cholekalciferol) je v tucích rozpustný sekosteroid, který se přirozeně tvoří ve spodních vrstvách kůže z cholesterolu po vystavení slunci (UV záření). V naší zeměpisné šířce se vitamín D v kůži nevytváří po 6 měsíců v roce a proto je důležité jej přijímat ze stravy nebo suplementovat. Vitamín D pomáhá tělu vstřebávat vápník a fosfor, což je klíčové pro zdraví kostí. Přispívá k normální funkci imunitního systému, udržení normální činnosti svalů a podporuje také zdraví zubů. Je získáván z lišejníku a je proto vhodný i pro vegany.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.
Chrom
10 μg - 25 % RHP*
Forma pikolinát chromitý. Chrom hraje důležitou roli v metabolismu makroživin, tedy tuků, bílkovin a zejména sacharidů a cukrů. Chrom přímo podporuje udržování normální hladiny glukózy v krvi a studie ukazují, že zlepšuje účinky inzulinu. Bohatým zdrojem chromu jsou med, ořechy, kvasnice, citrusové plody, rajčata, fazole a brokolice.
* RHP = Denní referenční hodnoty příjmu vitaminů a minerálních látek.